Kimutatásokban (Pivot tábla) rengeteg lehetőség van arra, hogy az adatokat más adatokhoz viszonyítva mutassam meg, ilyenek pl. a végösszeg százaléka, előzőhöz képesti eltérés, és a göngyölített összeg is. A göngyölített összeget mutatom meg ebben a bejegyzésben. Ez egyike az értékek megjelenítése lehetőségeknek.

Ha még nem ismered a kimutatások használatát, olvasd el a Pivot tábla készítése 3 perc alatt bejegyzésünket az excelneked.hu oldalunkon.

A bemutatott példához tartozó fájlt töltsd le Pivot tábla – göngyölített összeg feladat

Online Excel kimutatás tanfolyam

Pivot tábla – Göngyölített összeg

Adott az alábbi kimutatás, amelyben a számla kiállítási dátuma alapján csoportosítottam a számlák nettó összegeit. Szeretném az adatokat olyan formában is megmutatni, hogy lássam az adott évben az adott hónapig kiállított számlák összegét, vagyis egy göngyölített összeget fogunk kalkulálni.

Az adott havi összegeket is szeretném meghagyni, ezért egy új oszlopba fogom kalkulálni. Húzzuk be újra a Számla nettó összegét az értékekhez és alakítsuk át ezt.

Megjelenik egy új oszlop a kimutatásban, ezt módosítsuk: Kattints jobb egérgombbal ennek a mezőnek bármelyik értékére, majd válaszd Az értékek megjelenítése (Show values as) közül a Göngyölített összeget (Running total in).

A megjelenő ablakban választhatsz szintet, hogy melyik szinten legyen göngyölített összeg. Ha az éveket választod, akkor az évek szintjén fogja kalkulálni, ha a kiállítás dátumát, akkor a hónapok szintjén.

Kimutatás értékek megjelenítése

Formázás után látszik is, hogy a decemberi göngyölített összeg valóban kiadja a teljes évi számlaösszegeket.

Pivot tábla – Göngyölített összeg százaléka

Ugyanezt megmutathatjuk százalékosan is. Tegyük hozzá újra a mezőt, hogy legyen egy újabb oszlopunk. Kattints jobb egérgombbal bármelyik értéken, majd az Értékek megjelenítése résznél válaszd a Göngyölített összeg százaléka parancsot.

Göngyölített összeg százaléka

Ugyanúgy felugrik az ablak, ahol viszonyítási mezőt választhatunk, válaszd a kiállítás dátumát.

Ez az oszlop az előzőekben kalkulált összegeket most százalékosan fogja megjeleníteni. Látszik belőle az, hogy 2019 májusában már realizáltuk az éves bevétel több mint 40%-át.

Göngyölített összege kimutatásban

Ha hasznos volt, kérlek, oszd meg másokkal is!