Ez a bejegyzés tényleg az alapoktól indul: az Excel felépítése, felülete és adatbevitel, amiről itt olvashatsz. Ha most kezded az ismerkedést a programmal, ajánlom ezt az összefoglalót a kezdetekhez.

Excel munkafüzet

Online Excel tanfolyam

A leírásban találsz képeket, ami a legtöbb verzióra érvényes, kinézetben lehetnek eltérések, de az alapok ugyanazok. Én a Microsoft 365 (régi nevén Office 365) egyik 2020-as frissítésén mutatom be neked az Excel működését és felületét.

Nyiss egy üres Excelt és kövesd a leírtakat a fájlban!

Egy Excel fájl egy munkafüzet, mely több munkalapból állhat. Megnyitása után vagy rögtön egy üres munkafüzetet fogsz látni,

Excel alapok

vagy a menüjét, ahol nyithatsz egy új munkafüzetet. Ha ezt látnád, kattints az új munkafüzet létrehozására.

Excel megnyitása

Az Excel részei, Excel kezelőfelület

Az Excel megnyitása után ismerkedjünk meg a részeivel. Felül középen fogod látni a fájl nevét. Ha egy teljesen újat nyitottál, akkor Munkafüzet1 néven fogja jelölni. Ha nyitsz egy újat, akkor már Munkafüzet2 stb. néven lesz, vagyis az Excel automatikusan elnevezi.

Excel menü

Bal alul fogod látni a munkalapokat Munka1, Munka2 stb. néven. Újakat is létrehozhatsz a munkalap mellett lévő ikonra kattintva. Próbáld ki!

Excel munkalap

Felül láthatod a menüszalagot, jobb oldalon és jobb alul pedig a gördítősávokat.

Az Excel oszlopokból és sorokból áll, ezek metszéspontja a cella. A zöld kerettel jelölt cella mindig az aktív cella, ez fontos lesz, következő pontban megnézzük. A cellákat a nevük alapján azonosítjuk, ami az oszlop- és sorazonosítókból tevődik össze. Az oszlopokat az ABC betűivel jelöljük, a sorokat számokkal. A cella pedig ezek metszéspontja, például B4, ami a második oszlop (B) negyedik sora.

Az aktív cella nevét, pozícióját mindig láthatod bal felül az Excelben.

Excel cella

Az aktív cellában lévő tartalmat a Szerkesztőlécen fogod látni, itt lehetőséged van az adatbevitelre és módosítására is:

Excel adatbevitel

Egy összefoglaló kép a fentiekről az Excel részeivel:

Excel alapok

Excel fájl mentése

A mentetlen Excel fájlt érdemes mentened, akár még azelőtt, hogy elkezdesz benne dolgozni, nehogy elvesszen a munkád. Ehhez több lehetőséged is van:

  • Használd a Ctrl S billentyűkombinációt, ezzel meg fog nyílni a mentési felület
  • Kattints a Fájl gombra és az itt lévő menüből válaszd a Mentést
  • A bal felül látható Gyorselérési eszköztáron válaszd a mentés ikont (kis floppy)
Excel mentés

Attól függően, hogy melyik verziót használod, más-más ablak fog megjelenni. Korábbi verziókban rögtön ezt az ablakot hozza fel:

Excel mentés

Itt választhatsz mappát, ahova menteni szeretnéd, adhatsz neki egy beszédesebb nevet. Alapértelmezett fájltípus az xlsx, de ezt lehet módosítani.

Excel – Cella, cellatartomány

A cella nevét tehát bal felső sarokban, a névmezőben találod. Sokszor nem csak egy cellával dolgozunk, hanem több cellát kell kijelölnünk például képletben, vagy formázáshoz. Ezt nevezzük cellatartománynak. Kijelöléshez csak kattints egy cellára, tartsd nyomva az egérmutatót, majd húzd a kívánt irányba.

Excel cellatartomány

A cellatartományt is be kell tudunk azonosítani, amit a bal felső és a jobb alsó cella ismeretében határozzuk meg kettősponttal elválasztva. A fenti képen látható cellatartomány például a C3:G12 tartomány.

Excel – Adatbevitel

Ahogy fentebb láttuk, az aktív cellába tudsz adatot bevinni. Ezt megteheted úgy is, hogy a cella kiválasztása után csak elkezded begépelni az adatot, vagy kattinthatsz a szerkesztőlécre is, ahol szintén beviheted az adatot.

Excel adatbevitel

Az adat begépelésekor a cella szerkesztőmódban van, ilyenkor nagyon sok lehetőség nem aktív a menüszalagon. Ahhoz, hogy az adatot rögzítsük a cellában, az Enter lenyomása szükséges.

Ekkor a menüszalagon újra elérhetők a parancsok

Excel adatbevitel

Az Enter lenyomására az aktív cella az előző cella alatt lesz, itt folytathatjuk az adatbevitelt anélkül, hogy az egérhez kellene nyúlni.

Excel – cella szerkesztése

A bevitt adatot szerkeszteni is tudod, ehhez vagy kattints duplán a cellára, vagy egyszer a szerkesztőlécre. Ezzel belépsz szerkesztőmódba, és már javíthatod is a bevitt adatot.

Excel cella szerkesztése

Ha a módosítások helyesek és szeretnéd rögzíteni, akkor Enterrel tedd meg! Ha mégsem szeretnéd ezeket jóváhagyni, hanem az eredeti cellatartalmat szeretnéd meghagyni, akkor Esc billentyűvel lépj ki a cellából, ezzel a módosításokat elveted.

Excel adattípusok

Az Excelben rögzíthetsz számtípusú adatokat, szöveges típusú adatokat, dátumokat, időpontokat, írhatunk képleteket és függvényeket.

A szöveges adatokat az Excel automatikusan balra rendezi, a számtípusúakat, dátumokat és időpontokat pedig jobbra.

Excel adattípusok

Ismerkedj meg a fájl kiterjesztésekkel is Excel alapok- fájl kiterjesztések: .xls, .xlsx, .xlsm, .xlsb bejegyzésünkben.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!