DARAB függvény (angolul COUNT függvény) összeszámolja azokat a cellákat – egy adott tartományban, vagy tartományokban – amelyek számokat tartalmaznak. Ebben a bejegyzésben bemutatom a DARAB függvényt, és a hasonló összeszámolásra használható függvényeket.

DARAB függvény – Feladat 1

Argumentuma: DARAB(tartomány1; [tartomány2]; …). Az első argumentumot kötelező megadni, a többi opcionális. A tartomány lehet hivatkozás, névvel mentett tartomány, akár egy cella is.

A leírásban használt fájlt letöltheted innen: DARAB függvény

Online Excel tanfolyam

A DARAB függvény a megadott argumentumai alapján – ami maximum 255 darab lehet -, össze fogja számolni a számokat tartalmazó cellák számát. Beleveszi az összes pozitív, nulla, negatív számokat, százalékokat, dátumokat és időket tartalmazó cellákat is. Az üres, szöveget tartalmazó cellákat, és a szövegként tárolt számok celláit nem fogja beleszámolni. Nem számolja bele a logikai IGAZ vagy HAMIS értéket és a hibás cellákat sem.

Az alábbi példából látható a DARAB függvény működése.

DARAB függvény működése

DARAB(A6:A11), az eredmény 6.

A DARAB függvény a megadott tartományban fogja összeszámolni a számokat tartalmazó cellák számát. Látható, hogy a negatív számokat és a nullát is beleszámolja az eredménybe.

DARAB függvény – Feladat 2

A következő példában láthatod, hogy melyek azok a számformátumok, amiket összeszámol a függvény.

DARAB(A15:A20), az eredmény 6.

DARAB függvény 2. feladat

A következő példában megnézheted, hogy melyek azok a számtípusok, eredmények, logikai értékek, amelyek nem számol meg.

példák

DARAB(A24:A29), az eredmény 1. Csak a A29-es cella tartalmaz számot.

DARAB2 függvény példákkal

DARAB2 függvény (angolul COUNTA függvény) összeszámolja azokat a cellákat – egy adott tartományban, vagy tartományokban – amelyek nem „üres” értéket tartalmaznak. „Üres” értéknek számítanak azok a cellák, amelyek láthatatlan karaktereket tartalmaznak vagy azokat, amik egy függvény visszaadott értékei (””). (=Hahiba(5/0;””) Tehát azért, mert valamelyik cella üresnek látszik még nem biztos, hogy üres. Ellenőrzésképpen, az üres cellákat ki tudod jelölni a szokott módon: „Ugrás” parancs (ctrl+g), „Irányított…” gomb, „Üres cellák” választógomb, „OK” gombra kattintással.

Argumentuma: DARAB2(tartomány1; [tartomány2]; …). Argumentuma teljesen megegyezik a DARAB függvény argumentumával.

DARAB2 – alappélda

Az alábbi példából látható a DARAB2 függvény működése.

DARAB2(A6:A11), az eredmény 5.

DARAB2 függvény működése

Látszólag 3-nak kellene lenni az eredménynek, de az A9-es cellában egy képlet szerepel, amelynek az eredménye (””), az A11-es cella pedig egy szóközt tartalmaz, és ezeket a cellákat a DARAB2 függvény nem üres cellának számolja, tehát hozzáadja a többi nem üres cellák számához.

DARABÜRES függvény

DARABÜRES függvény (angolul COUNTBLANK függvény) összeszámolja azokat a cellákat – egy adott tartományban, vagy tartományokban – amelyek üresek vagy „üres” értéket tartalmaznak.

Argumentuma: DARABÜRES(tartomány1; [tartomány2]; …). Argumentuma teljesen megegyezik a DARAB függvény argumentumával.

DARABÜRES – alappélda

Az alábbi példából látható a DARABÜRES függvény működése.

DARABÜRES(A6:A11), az eredmény 2.

eredmény

Látszólag 3-nak kellene lenni az eredménynek, de az A11-es cella szóközt tartalmaz, és ezt a cellát a DARABÜRES függvény nem üres cellának számolja, tehát nem számolja bele az üres cellák számához.

DARAB függvények összehasonlítása

Az előbb részletezett 3 DARAB függvényt hasonlítom össze a következő példában.

DARAB függvények összehasonlítása

Az alsó sorban láthatod az eredményeket a három darabfüggvény esetében.

DARAB függvény használata a RÉSZÖSSZEG függvényben

A RÉSZÖSSZEG függvényben meg lehet adni, hogy melyik függvény szerint szeretnél összeget számolni. A RÉSZÖSSZEG függvényről részletesen a Számolj részösszeget a RÉSZÖSSZEG-függvény című bejegyzésben olvashatsz.

A RÉSZÖSSZEG függvényben a részösszeg alapját képező függvény lehet a DARAB és a DARAB2 függvény is. A DARAB függvényt a 2-es és a 102-es hivatkozási számmal lehet kiválasztani, a DARAB2 függvényt a3-as és a 103-as hivatkozási számmal. A száz feletti hivatkozási számok figyelmen kívül hagyja az elrejtett sorokat, a száz alatti azokat is beleszámolja. Szűrő esetében nincs különbség közöttük.

Használata a következő képen látható.

DARAB függvény használata a RÉSZÖSSZEG függvényben

DARAB függvények haladó példa 1

Adott egy termékeket tartalmazó lista, és ezt a listát szeretnénk fordított sorrendben is felhasználni.

DARAB függvények haladó példa 1

A C7-es cella képlete: =INDEX($A$6:$A$20;DARAB2($A$6:$A$20)+SOR($A$6:$A$20)-SOR();1)

Az INDEX függvényről részletesen az  Index függvény magyarázata című bejegyzésben olvashatsz.

Ebben függvényben a DARAB2 függvény megszámolja, hogy mennyi nem üres cella van a kijelölt tartományban, hozzáadja a tartomány első sorának indexszámát és attól függően, hogy hányadik sort kérdezi le, annyi sort fog kivonni a nem üres cellák számából. Ez az érték lesz az INDEX függvény kijelölt tartományának a sor_száma, az oszlop_száma 1, tehát visszaadja az oszlop_szám és a sor_szám metszésében lévő cella értékét. Mivel a képletet lefelé fogjuk másolni a sorszám növekedni fog, tehát a max sorszámból mindig eggyel nagyobb számot fog kivonni, és így fogja megfordítani a sorrendet.

Ha bonyolultnak tűnik, kattints bármelyik sorra, ahol a függvény van, majd a Képletek menüben kattints a Képletkiértékelőre, és nézd meg lépésről lépésre.

DARAB függvények haladó példa 2

Adott egy termékeket tartalmazó lista és pár keresendő termékkód. Össze szeretnénk számolni, hogy a keresendő termékek közül mennyi található az alaptáblában.

DARAB függvények haladó példa 2

Mint látod, tömbképletet (Control+Shift+Enter (CSE)) használtam, részletesen az Excel tömbfüggvények című posztban tájékozódhatsz. Az Office 365 előfizetésben az Excel már felismeri, ha tömbképletet használsz, és automatikusan át fog állni.

Ez a feladat megoldható egy segédoszloppal és két DARABTELI függvénnyel.

DARAB függvény

A DARABTELI függvényről a DARABTELI függvény részletesen, példákkal, a DARABTELI függvény, DARABHATÖBB függvény című bejegyzésekben, valamint társoldalunkon az exceltenfolyam.info-n az  Excel DARABTELI függvény – hogyan használjam? bejegyzésben is olvashatsz.

A példákhoz felhasználtam Mynda Tracy DARAB és HOL.VAN egybeágyazása bejegyzését és darabfüggvényekről írt bejegyzését.

Bízom benne, hogy sikerült felhívnom a figyelmed a DARAB függvényekre. Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is!