A kimutatások ismerete és használata jelentősen megkönnyíti a munkádat! Ha már használod alapszinten, mutatok 5+1 hasznos Pivot tábla trükköt, beállítást, amellyel még hatékonyabban fogod tudni használni.

Ha még nem ismered a kimutatások használatát, olvasd el a Pivot tábla készítése 3 perc alatt bejegyzésünket az excelneked.hu oldalunkon.

Online Excel kimutatás tanfolyam

1. Pivot tábla trükk – Értékösszegzési szempont

Az első példában értékesítőnként szeretném megmutatni az átlagos bevételt. Ehhez a számla nettó összegét, amit automatikusan összegként hoz a kimutatás, átállítjuk átlagra. Legkönnyebben a jobb gombos menübél éred el. Kattints jobb egérgombbal a számla nettó összege mező bármelyik értékére, majd az Értékösszegzési szempontok közül válaszd az átlagot (Summarize Values By)

Pivot értékösszegzési szempont

Megváltoznak az összegek átlagra, és a mező neve is átvált

Pivot értékösszegzési szempont

Láthatod, hogy van még pár lehetőség, nyugodtan próbáld ki őket.

2. Pivot tábla trükk – Számformátum

Az átláthatóság kedvéért állítsd át a számformátumot! Nézzük meg előbb, hogy készült a következő kimutatás. A Számla nettó összegét húztam kétszer az értékekhez, ezáltal az egyiket átállítottam minimumra, a másikat maximumra az értékösszegzési szempontnál.

A számformátum beállításához kattints jobb egérgombbal a mező bármelyik celláján, majd válaszd a Számformátum lehetőséget (Number Format).

Pivot számformátum

A megjelenő ablakban állítsd be a megszokott módon a számformátumot. Pl: Pénznem, Ft, 0 tizedesjegy.

Pivot számformátum

Végezd el ugyanezt a másik mezőre is:

Pivot mezú átnevezése

Fontos, hogy ezt a módszert használd, és ne úgy add meg a számformátumot, hogy kijelölöd a cellákat és a Kezdőlapon beállítod a Szám csoportban, vagy a Jobb gombos menüből a Cellaformázásra kattintva. Ezeken a helyeken ugyanis csak a kijelölt cellákat fogja formázni, aminek hátránya, hogyha nagyobb lesz a kimutatásod, és különböző formátumokat használsz, az Excel összezavarodhat és nem úgy fogod látni a számformátumokat, ahogy beállítottad. A jobb módszer tehát a fentiekben írt Számformátum lehetőség alatti beállítás, ami magára a mezőre alkalmazza a beállításokat.

Excel pivot hasznos beállítások

3. Pivot tábla trükk – Mező átnevezése

Az oszlopfejléceket is átnevezheted, egy fontos szabály van, hogy olyan nevet nem használhatsz, ami szerepel már mezőként. Pl: Számla nettó összege

Pivot mezú átnevezése

Az Összes nettó bevétel és a Tranzakciók száma már beszédesebb és jobban olvasható is.

Pivot mező átnevezése

Értékösszegzési szempont, számformátum és mezőnév

Az első három beállítás egy ablakban, a Mezőbeállítások ablakban is elérhető. Ezt több helyről eléred. Kattints a mező bármelyik cellájára jobb egérgombbal és válaszd az Értékmező-beállítások lehetőséget (Value Fild Settings)

mezőbeállítások

Másik opció, hogy a kimutatás mezőlistában bal egérgombbal kattintasz a mezőn, majd kiválasztod ugyanezt a menüpontot.

Mezőbeállítások

Harmadik opció, ha a kimutatás Elemzés menüjében (fent jelenik meg a menüszalagon), rákattintasz a Mezőbeállítások gombra.

Mezőbeállítások a menüben

Ugyanahhoz az ablakhoz visz:

Mezőbeállítások ablak

Itt először azt állítsd be, hogy mi legyen az összegzés alapja: Összeg, darab, átlag, stb.

Majd a nevet változtasd meg. Ha ezt fordítva végzed el, akkor az összegzés alapja szerinti választás felül fogja írni a korábban beírt nevet.

Majd bal alsó sarokban található a Számformátum gomb, amelyre kattintva megjelenik a formázási ablak. Ezek beállítása után csak okézd le. Használd azt a módszert, amelyik neked kényelmesebb!

4. Pivot tábla trükk – Sorrend módosítása

A kimutatás mezőinek sorrendjét szabadon módosíthatod a Kimutatásmezők ablakban.

Az alábbi kimutatásban szeretném módosítani az oszlopok sorrendjét, és a sorokban is legyen megcserélve a kategória és az értékesítő neve.

Mezősorrend módosítása

Ehhez csak fogd meg az adott mezőt a kimutatásmezők ablakban, és cseréld meg őket a területen belül. Fogd meg például az Értékesítőt és húzd a Kategória alá. Itt fogsz látni egy zöld vonalat, ahova el fogja helyezni, itt engedd el.

mezősorrend

Előtte:

mezőbeállítások 1

Utána:

mezőbeállítások 2

5. Pivot tábla trükk – Értékek megjelenítése

A következő példában szeretném azt látni, hogy értékesítőnként mekkora volt a teljes bevétel, egy másik oszlopában pedig azt, hogy az adott értékesítőnél megjelenő bevétel hány százaléka az összes bevételnek.

Ehhez kétszer kell behúzni a számla nettó összegét az értékekhez, majd a másodikon kattints jobb egérgombbal és válaszd az Értékek megjelenítése (Show values as) lehetőséget!

Pivot értékek megjelenítése

Innen válaszd a végösszeg százaléka opciót és már láthatod is az eredményt a kimutatásban.

Pivot értékek megjelenítése

+1 Pivot tábla trükk: Oszlopszélesség

Plusz egy beállítás, amivel elkerülheted, hogy frissítésnél az Excel automatikusan igazítsa az oszlopszélességeket. Nagyon bosszantó, amikor beállítod a kimutatásoknál az oszlopszélességeket, minden szépen látszik, majd egy frissítésnél az összeset igazítja, ezzel „elrontva” a Te beállításodat.

Kattints a kimutatáson jobb egérgombbal és válaszd a Kimutatás beállításai lehetőséget (PivotTable Options).

Pivot beállítsok

Az Elrendezés és formátum fülön (Layout & Format) megtalálod alul az Oszlopszélesség automatikus beállítása frissítéskor (Autofit column widths on update) lehetőséget, innen vedd ki a pipát. Ezt állítsd be a többi kimutatáshoz is.

Pivot beállítások

Kimutatás alapbeállításai (2019+)

Ha Office365, vagy Excel 2019-es verziót használsz, akkor egy nagyon szuper beállítással találkozhatsz. Be tudjuk ugyanis állítani a kimutatások alapbeállításait. Vagyis nem kell egyesével beállítanod a kimutatásoknál, automatikusan úgy fogja létrehozni.

Navigálj a Fájl, Beállítások részére (File -> Options). Majd itt Adatok, azon belül Alapértelmezett elrendezés szerkesztése (Data -> Edit default layout).

Pivot alapbeállítások

A megjelenő ablakban beállíthatod a részösszegekre, végösszegekre és a kimutatás elrendezésére vonatkozó lehetőségeket.

Pivot alapbeállítások 2

Jobb alul pedig a Kimutatás beállításai gombra kattintva további beállítások érhetők el.

A kimutatás beállításai ablak jelenik meg, ahol beállíthatod például az oszlopszélesség beállítására vonatkozó lehetőséget, a hibaértékek, üres cellák esetén megjelenítendő szöveget, illetve a többi fülön található opciókat.

Pivot alapbeállítások 3

Ha hasznosnak találtad, kérlek, oszd meg másokkal is!