Az Excelben a 2007-es verzió óta vannak új fájltípusok. Korábban az .xls kiterjesztés volt az alap, ez a 2017-es verziótól .xlsx lett. Az elérhető sorok száma is változott, 1 048 576 sor érhető el. Ha van még olyan fájlod, ami .xls kiterjesztésű, érdemes elmentened .xlsx fájlként, hogy ne okozzon problémát a munkádban.

Excel munkafüzet – .xlsx

Excel 2007-es verziótól alapértelmezett fájlformátum az Excelben. Makrókat, VBA elemeket nem támogat, erre figyelmeztet is a mentésnél.

Online Excel tanfolyam

Makróbarát munkafüzet – .xlsm

Ha makrókat, VBA elemeket tartalmaz a fájlod, akkor .xlsm vagy .xlsb kiterjesztést válassz, ezek megőrzik a kódokat. Ehhez kattints a Fájl menüre, Mentés másként, majd a Fájl típusa lehetőségnél nyisd le és válaszd a megfelelőt.

Excel xlsx

Bináris Excel-munkafüzet – .xlsb

Nagy méretű fájlok esetén célszerű .xlsb fájlformátumban menteni. Ez a fájltípus makrókat, VBA elemeket is képes tárolni. Technikailag másképp tárolja az adatokat, gyorsabban képes olvasni a fájlt és a fájl mérete is kisebb lesz.

A fentiek tehát a leggyakoribb Excel kiterjesztések, használd őket a fentieknek megfelelően.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is.

Excel alapok kezelőfelület

A fájlformátumok mellett érdemes megismerkedned a kezelőfelülettel, adatbevitellel, melyről olvashatsz az Excel alapok – Kezelőfelület, adatbevitel bejegyzésünkben.