Pivot tábla – Pivot cache fogalma – Gyakorlati példa

A kimutatásokban különböző csoportosításokat hozhatsz létre dátumok, számok vagy szöveges adatok alapján. Ha viszont egy másik kimutatásban másféle csoportosítást szeretnél létrehozni, nem fogja engedni az Excel, mert a megváltoztatott csoportosítást fogja alkalmazni az előzőekben is. Nézzük meg ennek okát és a megoldást!

Tegyük fel, hogy az egyik kimutatásban évek szerint szeretnék csoportosítani, a másikban viszont évek és negyedévek szerint szeretném látni a számokat.

A leírásban használt fájlt, innen tudod letölteni.

Ha nem ismered még a kimutatásokat, olvasd el a Pivot tábla készítése 3 perc alatt bejegyzésünket.

Ha már ismered a kimutatásokat, de csoportokat még nem hoztál létre, olvasd el Pivot tábla csoportosítások – részletes leírással bejegyzésünket.

Online Excel kimutatás tanfolyam

Pivot cache magyarázat

Ahhoz, hogy megértsük ennek működését, ismerjük meg a Pivot cache (ejtsd: pivot kes 😉) fogalmát.

Pivot tábla pivot cache

Ha többféle csoportosítást szeretnénk ugyanarra a mezőre, akkor új Pivot cache-t kell létrehozni hozzá. Ezáltal a két Pivot cache-hez különböző csoportosítások állíthatók be.

Pivot tábla - Pivot cache

Pivot cache példa

Készen van egy ilyen kimutatásom, amelyben évek szerint vannak csoportosítva a dátumok.

Pivot cache csoportosítás

Szeretnék egy másikat, amelyben évek és negyedévek szerint látszik a bevétel. (ez egy egyszerűbb példa, így semmi máson nem változtatok, csak a dátumok csoportosításán).

Ahhoz, hogy új Pivot cache-t tudjunk létrehozni, kattints a forrástáblába, majd egymás után (nem egyszerre) nyomd meg az alábbi billentyűket:

Magyar Excel esetén: Alt, D, I

Angol Excel esetén: Alt, D, P

Ezt az ablakot fogod látni:

Kimutatás varázsló

A beállítások helyesek, menjünk tovább!

Adjuk meg a forrást! Alapvetően a cellákat hivatkozza be, de írjuk át a táblázat nevére (a táblázat nevét a táblázatba kattintva, fent a Táblázateszközök Elemzés menüjében láthatod.

Táblázat neve

Természetesen át is nevezheted, de szóközöket ne használj! Az ablakban tehát adjuk meg ezt a nevet, majd menjünk tovább!

Kimutatás forrása

A következő ablakban figyelmeztet, hogy ezzel nőni fog a fájl mérete, nem szeretnénk-e mégis a meglévő Pivot cache-t használni, kattints a Nemre.

azonos pivot cache

Válaszd ki, hogy hova szeretnéd elhelyezni, új munkalapra, vagy meglévő munkalap adott cellájába.

Pivot helye

Majd hozd létre a kimutatást, húzd a mezőket a megfelelő helyre, és állítsd be az újabb csoportosítást. Láthatod, hogy nem fogja befolyásolni a másik kimutatást, amely az előző Pivot cache-t használja.

Pivot cache - csoportosítások
Excel PIVOT tábla - PIVOT cache fogalma