Valószínűleg már ismered a SZUMHA függvényt, ha nem, az sem baj, eggyel kevesebb függvény, amit meg kell tanulnod, én ugyanis a SZUMHATÖBB függvényt ajánlom neked a SZUMHA függvény helyett is. Megmutatom, miért!

A feladatban használt fájlt töltsd le innen.

SZUMHA függvény

Erről a függvényről részletesen olvashatsz a SZUMHA függvény bejegyzésünkben, itt most csak a legfontosabbakat szeretném elmondani róla.

A SZUMHA függvény összeadja egy tartományban azokat a cellákat, amelyek eleget tesznek egy feltételnek.

Argumentumai:

=SZUMHA(tartomány; kritérium [összegtartomány])

Az, hogy tartomány viszont elég félrevezető lehet, nem egyértelmű, hogy milyen tartomány. Nézzük is tehát a másik függvényt!

Online Excel tanfolyam

SZUMHATÖBB függvény

A SZUMHATÖBB függvény (angolul: SUMIFS függvény) összeadja azokat azon cellák értékeit, amelyek eleget tesznek egy vagy több feltételnek. Ezt tehát használhatjuk egy feltétel esetén is a SZUMHA helyett, vagy több feltétellel.

Argumentumai:

SZUMHATÖBB( összegtartomány;kritériumtartomány1; kritérium1; kritériumtartomány2; kritérium 2….)

Itt rögtön az összegtartomány megadásával tudok kezdeni, egyértelműbb, mint a SZUMHA függvényben. Majd logikusan követik egymást a kritériumtartományok és kritériumok.

SZUMHATÖBB függvény egy kritériummal

Egy kritérium esetén nézzük az alábbi példát!

Szumhatöbb függvény

Szeretném látni azt, hogy hány db-ot értékesítettek az egyes értékesítők. Ehhez készítettem egy kis táblát, ahol megadtam a kritériumot és ahol számolni fogunk. Az F6-os cellába tehát ez fog kerülni:

=SZUMHATÖBB($C$6:$C$12;$B$6:$B$12;E6)

SUMIFS függvény

A tartományokat rögzítenem kell dollárjelekkel, hogy a másolásnál ne csússzanak el. (Olvasd el Hogyan használjam a dollárjeleket bejegyzésünk, ha még nem ismered ezek használatát)

Ezt másolhatod is lejjebb. Eredmény:

Szumhatöbb függvény

SZUMHATÖBB függvény több kritériummal

Persze az igazán izgalmas része akkor indul, amikor több kritériumot adok meg, ehhez itt egy példa:

SZUMHATÖBB függvény használata

Adjuk össze azokat a darabszámokat, amelyeket Zoltán értékesített, bármilyen szalag termék esetén és 2020.01.20-a előtt. Ehhez láthatod a kritériumokat a jobb oldalon. A * karakterhelyettesítő, bármennyi karaktert helyettesít ott, ahova elhelyezed. A *szalag* tehát azt jelenti, hogy a szalag előtt és után is lehetnek karakterek a cellákban.

A számokat (így dátumokat) tartalmazó cellákban pedig használhatjuk a relációjeleket a kritériumok megadásánál.

=SZUMHATÖBB(E18:E37;C18:C37;G19;D18:D37;H19;B18:B37;I19)

SZUMHA függvény kitöltése

A SZUMHA függvény esetén az összeg tartomány az a tartomány, amelyben lévő értékeket szeretnénk összegezni, ezek most az árakat tartalmazó cellák (azaz E16-tól E37-ig terjedő cellatartomány). Ezt dollárjelekkel rögzíteni szükséges, hiszen másolni is fogjuk a függvényt lefelé (ezt F4 billentyűvel vagy fn + F4 billentyű-kombinációval tudod megtenni).

A kritérium a kis táblázatomban az első beszállító (H20-as cella), ezt nem kell rögzíteni (dollározni), hiszen másoljuk lefelé, és szeretném, hogy a következő (alatta lévő) beszállítóra vonatkozóan is végezze el a függvény az összegzést.

A tartomány mindig a kritériumokhoz tartozik, tehát azokat a cellákat kell megadni, amelyekből a kritérium kiolvasható (most B16-tól B47-ig terjedő cellatartomány), ezt szintén rögzíteni kell dollárjelekkel!

Ha mindez megvan, kattintsunk a Kész gombra, és másolhatjuk is lefelé a függvényt, így a többi beszállító esetén is megkapjuk az összegzett árakat.

SUMIFS függvény

Kritériumok megadás másképp

Hogyha nem cellákban adod meg a kritériumokat, hanem rögtön a függvénybe írnád bele, akkor mindegyiket idézőjelek közé kell tenned:

=SZUMHATÖBB(E18:E37;C18:C37;”zoltán”;D18:D37;”*szalag*”;B18:B37;”<2020.01.20″)

Itt a kis- és nagybetűk nem számítanak (lásd Zoltán), de a dátumnál fontos, hogy olyan formában írd be, ahogy a dátumokat felismeri az Exceled (ha ez 20/01/2020, akkor úgy írd be)

SZUMHA és SZUMHATÖBB helyett?

Ha ismered és használtad már a kimutatásokat, akkor tudod, hogy abban pontosan ezeket a csoportonkénti összegzéseket el lehet végezni. Próbáld ki azt is. Egy kis segítség:

Pivot tábla készítése 3 perc alatt

5+1 hasznos Pivot beállítás feladatokkal