Csoportonkénti összesítések készítéséhez segítségedre lesz a SZUMHA függvény (angolul SUMIF függvény). Alternatívája lehet a kimutatáskészítésnek, nézzük a lépéseit!

Vállalati ügyfelünk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy milyen függvénnyel tudná a legegyszerűbb módon megoldani a következő feladatot. Arról van szó, hogy minden hónapban kap egy listát a kiszervezett pénzügyi osztálytól, amely tartalmazza az egyes beszállítóktól rendelt termékeket, a kiszállítás dátumát és az árat. Ügyfelünknek ebből a táblázatból csak arra az információra van szüksége, hogy az adott hónapban a különböző beszállítóknak összesen mennyit fizetett.

Erre több megoldás is létezik, az egyik a Kimutatás vagy más néven Pivot tábla, illetve, ha függvénnyel szükséges megoldani, akkor a SZUMHA függvény egyszerű megoldást nyújt, nézzük meg a gyakorlatban.

A gyakorlati fájlt innen töltheted le.

Online Excel tanfolyam

SZUMHA függvény (SUMIF függvény) magyarázat

Ahhoz, hogy megértsük a megoldást, először ismerjük meg, hogyan működik a függvény.

A SZUMHA (angolul SUMIF) függvény egy tartományban összegzi azokat a cellákat, amelyek megfelelnek egy adott feltételnek vagy kritériumnak. A függvényben egy feltételt lehet csak megadni, ha egyszerre többet szeretnél vizsgálni, akkor már a SZUMHATÖBB (SUMIFS) függvényt kell használni. A SZUMHATÖBB függvényt egyébként használhatod egy feltétel esetén is, előnye, hogy egyértelműbbek az argumentumok nevei és sorrendje.

SZUMHA függvény argumentumai

Az argumentumok:

= SZUMHA(tartomány; kritérium; [összeg_tartomány])

Tartomány: a kiértékelendő cellatartomány, amelyben a kritériumot meg tudja vizsgálni, hogy teljesül-e.

Kritérium: az összeadandó cellákat meghatározó számként, kifejezésként vagy szövegként megadott feltétel vagy kritérium.

Összeg_tartomány: a ténylegesen összeadandó cellák. Ha elhagyjuk, a tartomány összes cellája fel lesz használva.

Szumha függvény argumentumok

SZUMHA függvény (SUMIF függvény) példa

Az alaptáblánk ebben az esetben:

Szumha függvény példa

A példában a kifizetett összegeket (árat) szeretném összegezni az egyes beszállítókra vonatkozóan.

A példában az I20-as cellába egy = után elkezdtem beírni a cellába a SZUMHA nevet és egy zárójelet, majd Ctrl + A billentyű-kombinációt lenyomva megnyitottam a függvény argumentumait.

A SZUMHA függvény esetén a függvényargumentumok kitöltését célszerű alulról, az utolsó argumentumtól kezdeni, talán így egyértelműbb lesz a kitöltés. Ha valaki nem az argumentum ablakban tölti ki a függvényt, hanem a cellában, akkor fontos megjegyezni, hogy az első argumentum a kritérium tartománya, a második a kritérium, a harmadik pedig az a tartomány, amelyben az összegzés történik. Cellában történő kitöltés esetén a SZUMHATÖBB függvény használata célszerűbb lehet a világosabb argumentum elnevezések miatt (összegtartomány; kritériumtartomány1; kritérium1).

SZUMHA függvény kitöltése

A SZUMHA függvény esetén az összeg tartomány az a tartomány, amelyben lévő értékeket szeretnénk összegezni, ezek most az árakat tartalmazó cellák (azaz E16-tól E37-ig terjedő cellatartomány). Ezt dollárjelekkel rögzíteni szükséges, hiszen másolni is fogjuk a függvényt lefelé (ezt F4 billentyűvel vagy fn + F4 billentyű-kombinációval tudod megtenni).

A kritérium a kis táblázatomban az első beszállító (H20-as cella), ezt nem kell rögzíteni (dollározni), hiszen másoljuk lefelé, és szeretném, hogy a következő (alatta lévő) beszállítóra vonatkozóan is végezze el a függvény az összegzést.

A tartomány mindig a kritériumokhoz tartozik, tehát azokat a cellákat kell megadni, amelyekből a kritérium kiolvasható (most B16-tól B47-ig terjedő cellatartomány), ezt szintén rögzíteni kell dollárjelekkel!

Ha mindez megvan, kattintsunk a Kész gombra, és másolhatjuk is lefelé a függvényt, így a többi beszállító esetén is megkapjuk az összegzett árakat.

Szumha függvény kitöltése
Szumha argumentumok

Összegzés

A SZUMHA függvény helyett én javaslom, hogy tanuld meg a SZUMHATÖBB függvényt (SUMIFS), amellyel egyszerűbben elvégezheted ezeket a számításokat. Olvasd el SZUMHATÖBB függvény SZUMHA helyett bejegyzésünket is.

A függvény alternatívájaként használható a PIVOT is. Ha nem ismered még a kimutatásokat, olvasd el a Pivot tábla készítése 3 perc alatt című bejegyzésünket.

Ha tetszett a bejegyzés, és úgy érzed, másnak is a segítségére lehet, kérlek, oszd meg ismerőseiddel.