Az Excel összefűz cellákat, szövegeket akár több megoldással is. Ezek az ÖSSZEFŰZ függvény, összefűzés karakterrel és két új függvény 2019-től. Olvasd el a lehetőségeket!

Excel ÖSSZEFŰZ függvény

Az ÖSSZEFŰZ függvény (angolul CONCATENATE függvény) több szövegdarabot egyetlen szöveggé fűz össze.

Ha kezdő vagy még a függvényekben, olvasd el Excel függvények használata kezdőknek bejegyzésünket.

Nincs más dolgunk, mint behívni a függvényt a megfelelő helyre és megadni sorban az argumentumokat, vagyis a szövegrészeket, amelyeket szeretnénk összefűzni. Első a vezetéknevet tartalmazó cella, majd egy szóköz szükséges azért, hogy a vezeték- és keresztnevet ne írja egybe. Viszont a szóköz szöveges karakter, így azt idézőjelek közé kell tenni. Majd a harmadik argumentum a keresztnév. Az eredményt másolhatod az alatta lévő cellákba is.

=ÖSSZEFŰZ(A6;” „;B6)

Online Excel tanfolyam
összefűz függvény

Összefűzés képletben, karakterrel

Az összefűzésre használhatunk képletet is és az & karaktert, amellyel „összeillesztjük” a részeket. Ez a fenti példában így néz ki:

=A6&” „&B6

excel összefűz

Itt is fontos, hogy a szöveges részeket idézőjelek közé kell tenni.

Formátum megőrzése összefűzésnél

Összefűzésekre jellemző, hogy az eredeti formátumokat nem tartja meg, ez előfordul dátumoknál, pénznemre formázott számoknál stb. Ezt a SZÖVEG függvénnyel (angolul TEXT függvénnyel) tudjuk megoldani.

Dátumformátum megőrzése összefűzésnél

A neveket szeretném összefűzni a rendelés dátumával. A képletet választottam, első cella a vevő, majd idézőjelekben megadom, hogy kettősponttal és szóközzel legyen elválasztva, majd jön a dátumos cella. =A6&”: „&B6

dátum összefűz

Az eredményt láthatod az alatta lévő cellákban is, a dátumok helyett a számokat hozza, nem tartja meg a dátumformátumot.

Ennek megoldásához a B6-os cellát a SZÖVEG (TEXT) függvénybe fogjuk beágyazni. (További információ és gyakorlópéldák a SZÖVEG függvény, ahogy a leggyakrabban használjuk bejegyzésünkben)

Kattints tehát a cellában a B6-os elé és írd be: szöveg(, majd ennek a függvénynek a második argumentumában add meg a kívánt formátumot. Ez lehet bármilyen sorrendben, bármilyen elválasztóval, a fontos, hogy éééé az év, hh a hónap számmal, nn a napok számmal. De lehetne akár nn/hh/éééé is.

Dátum összefűzése

Az eredmény:

Excel dátum összefűzés

Forint formátum megőrzése összefűzésnél

A forint formátum megőrzésére is van lehetőség, bár itt ismerni kell pár formátumkódot.

A kódot nem szükséges fejből tudnod, állítsd be a kívánt formátumot az összegre, majd navigálj a Cellák formázása ablakba (Ctrl + 1 gyorsbillentyű). Itt az Egyéninél (Custom) láthatod a kódot, másold ki és illeszd be a SZÖVEG függvénybe idézőjelek között)

Cellák formázása formátumkód
Forint formátum megőrzése összefűzénél

FŰZ függvény

A FŰZ függvény (angolul CONCAT függvény) konstans szövegeket és/vagy szövegeket tartalmazó cellákat vagy tartományt fűz össze elválasztó nélkül
Elérhető a 2019-es Excelben és Office 365 verziókban.

A FŰZ függvényt használhatod az ÖSSZEFŰZ helyett, ugyanúgy működik, add meg egymás után a cellákat és a szöveges értékeket.

=FŰZ(A6;” „;B6)

FŰZ függvény

A FŰZ függvény viszont tud valamit, amit az ÖSSZEFŰZ nem. Hogyha nincs szükséged elválasztó karakterre, akkor megadhatsz tartományt is a függvényben, nem csak egyesével a cellákat. A lenti példában egy összefüggő számsort készítettem úgy, hogy a FŰZ függvényben a tartományt adtam meg, ennek elemeit fűzi össze a függvény.

FŰZ függvény tartomány

SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS függvény

A SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS függvény (angolul TEXTJOIN függvény) konstans szövegeket és/vagy szövegeket tartalmazó cellákat vagy tartományt fűz össze, az első argumentumban megadott elválasztójellel elválasztva.

Elérhető a 2019-es Excelben és Office 365 verziókban.

Argumentumai:

‘=SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(elválasztó; üreset_mellőz; szöveg1; [szöveg2]; …..)

  1. Az első argumentumban meg kell adni az elválasztójelet.
  2. A második argumentumban IGAZ, HAMIS értékekből választhatsz, ha szeretnéd, hogy az üres cellákat mellőzze, akkor állítsd IGAZ-ra.
  3. Majd a harmadik argumentumban megadhatod a tartományt.

=SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS(„-„;IGAZ;A6:C6)

SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS függvény

Másold le, láthatod az eredményt a képen. A 8-as sorban kihagyta az üres B cellát, a 10-esben pedig az üres C cellát.

Összefűzés sortöréssel

Lehetőséged van arra is, hogy sortöréssel fűzz össze cellákat, ehhez a KARAKTER függvényt (CHAR függvény) fogjuk használni. A sortörésnek is megvan a maga száma a KARAKTER függvényben, csak ezzel fogjuk tudni belecsempészni a függvénybe. A KARAKTER függvényről bővebben olvashatsz a Excel KARAKTER függvény – mikor használjam? bejegyzésünkben az excelneked.hu-n.

A KARAKTER(10) jelenti a sortörést, ezt fűzzük bele bármelyik valamelyik fenti módszerrel.

=A6&KARAKTER(10)&B6

Majd ahhoz, hogy látható is legyen a sortörés, engedélyezd a Kezdőlapon a Sortöréssel több sorba (Wrap text) lehetőséget, ekkor már látható lesz az eredmény.

Összefűzés sortöréssel

További példákat és letölthető gyakorlófájlt találsz az excelneked.hu oldalunkon a Szövegrészek összefűzése egyszerűen bejegyzésünkben.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is!