Az INDEX függvény (angolul is INDEX függvény) egy adott tartomány meghatározott sorának és oszlopának metszéspontjában lévő cellaértéket adja vissza. Gyakran használják a HOL.VAN függvénnyel (angolul MATCH). Ebben a bejegyzésben az INDEX függvény magyarázatát olvashatod.

Index függvény argumentumai:

=index(tömb; sor_szám; [oszlop_szám])

Két argumentumlistája van a függvények, az első a leggyakoribb használatú, ezt mutatom most be neked.

Háromféle használata lehetséges a függvénynek, attól függően, hogy mit adsz meg a tömbnél.

Online Excel tanfolyam

INDEX függvény egy oszlop esetén

A tömbnél egyetlen oszlopot adunk meg, akkor a sor_szám kitöltése kötelező. Azt kell itt megadni, hogy a kiválasztott oszlop hanyadik sorából akarunk értéket visszakapni. A lenti példa alapján az A1:A7 tartomány harmadik sorában lévő értéket adja vissza.

INDEX függvény

Fontos, hogy számít, hogy honnan jelölöd ki az oszlopot. Ha fejléccel együtt adod meg, akkor a fejléc az első sor.

INDEX függvény egy sor esetén

A fenti példa alapján lehet egyetlen sorban is használni, ilyenkor az oszlopszám kitöltése kötelező. Itt tehát az első sor harmadik elemét szeretném kiíratni.

INDEX függvény magyarázata

Itt is számít, hogy honnantól jelölöd ki a sort, onnantól kezdi a számolást.

INDEX függvény sorok és oszlopok esetén

A függvény tömb részénél, ha teljes táblát adsz meg (több sor és több oszlop), akkor mindkét következő argumentum kitöltésére szükség van. Tehát meg kell adni, hogy a tábla hanyadik sorából és oszlopából vegye ki az eredményt.

INDEX függvény

A fenti példa esetén megadtam az egész táblát, majd a sorszámnál a 3-at, oszlopszámnál szintén a hármat. Vagyis a tábla harmadik sorának és harmadik oszlopának metszéspontjában lévő értéket adja vissza eredményül, ami a 26.

INDEX függvény és HOL.VAN függvény

Természetesen ritkán tudjuk pontosan megmondani, hogy hanyadik sorból és oszlopból szükséges az eredmény. Ilyenkor nem a konkrét számokat írjuk be a sor- és oszlopszámokhoz, hanem a HOL.VAN függvényt (angolul: MATCH) függvényt tudjuk használni.

Ha szeretném még példákat olvasni a témában, olvasd el INDEX és HOL.VAN függvény és HOL.VAN függvény bevezető bejegyzéseinket az excelneked.hu-n.