A HA (angolul IF) függvény segít neked megvizsgálni egy feltételt, annak két eredménye lehet, IGAZ vagy HAMIS. Majd a következő argumentumokban meg tudod adni, mi történjen, ha IGAZ, és mi történjen, ha HAMIS.

Online Excel tanfolyam

HA függvény argumentumai

=HA(logikai_vizsgalat; [érték_ha_igaz]; [érték_ha_hamis])

=HA(egy vizsgálat, aminek eredménye Igaz vagy Hamis; [ez történjen, ha igaz]; [ez történjen, ha hamis])

A Logikai vizsgálat részben vizsgálhatsz számértékeket, pl: C2>50,

HA függvény számokra

Vizsgálhatsz szöveges taralmú cellákat, pl: C2=”Budapest”.

Ebben az esetben a szöveges tartalmat idézőjelek közé kell tenned, de a kis- és nagybetűkre nem érzékeny.

HA függvény szöveges cellára

Vagy megadhatsz csak egy cellát, ha annak eredménye már az hogy IGAZ vagy HAMIS.

HA függvény

Ha szeretnéd ezt bővebben megismerni és gyakorlópéldán keresztül önállóan is megismerni, olvasd el ezt a bejegyzést testvéroldalunkon.

Egymásba ágyazott HA függvények

Ha több feltételt kell vizsgálnod, egymásba ágyazhatod a HA függvényeket. Ennek logikáját szemléltetem az alábbi ábrán:

HA függvények egymásba ágyazása

Az első HA függvényben megvizsgálom, hogy az adott bevétel kisebb-e 100 000-nél. Ha ez teljesül, akkor írjuk ki a cellába, hogy „megvizsgálni”. Itt is igaz az, hogy ha szöveget szeretnék kiíratni, idézőjelek közé kell tennem a függvényben.

HA függvények egymásba ágyazva példa

Ha ez nem teljesül, akkor még nem tudok egyértelmű eredményt mondani, mert meg kell vizsgálnom, hogy a bevétel nagyobb-e 600 000-nél. Itt kell megadnom a második HA függvényt, amelyben ugyanúgy vizsgálom a cellát, csak most a > 600 000 lehetőségre. Ha ez igaz, akkor írja ki, hogy „cél elérve”, ha hamis, akkor maradjon üresen. Ehhez csak két idézőjelet kell írnom az argumentumhoz.

HA, ÉS, VAGY függvények

A HA függvénybe beágyazhatod az ÉS és a VAGY függvényeket is, ezek használata gyakori a HA függvénnyel. Erre akkor lehet szükséged, ha egyszerre több feltételt kell megvizsgálnod. Az pedig, hogy melyiket ágyazod a HA függvénybe, attól függ, hogy a megvizsgálandó feltételek között ÉS, vagy VAGY kapcsolat van, egyszerre kell teljesülniük, vagy elég, ha az egyik teljesül.

Az alábbi példában azt vizsgálom, hogyha a fizetési határidő már lejárt (kisebb, mint a mai dátum), ÉS a Fizetve oszlop üres, vagyis még nincs kifizetve a számla, akkor írjon ki 3 felkiáltójelet, egyébként pedig maradjon üresen.

HA ÉS függvények

Ugyanilyen módon működik a VAGY függvénnyel is.

HA függvények helyett FKERES

A HA függvények egymásba ágyazását, ha tudod, kerüld el, ha intervallumokban kell keresned. Ebben az esetben használd az FKERES függvényt, melyről leírást az FKERES függvény (VLOOKUP) típusai bejegyzésünkben olvashatsz.

További példák HA függvényre

Ha szeretnél gyakorolni, olvasd el a HA függvény: Lényegretörő ismertető bejegyzésünket az excelneked.hu-n.

Továbbá találsz még példát letölthető feladattal az Excel HA függvény – leírással, példákkal bejegyzésünkben itt az oldalon.