Az FKERES függvény (angolul VLOOKUP függvény) az Excel egyik leghasznosabb, leggyakrabban használt függvénye. Ebben a bejegyzésben megismerheted mindkét használati módját.

Ha már ismered és használtad, Te is tudod, hogy mennyi manuális munkát tud megspórolni az FKERES függvény. Ha még nem ismered, feltétlenül olvasd el a bejegyzést, sok munkafolyamatnál lehet a segítségedre.

Online Excel tanfolyam

FKERES függvény argumentumai

FKERES(keresési_érték; tábla; oszlop_szám; [tartományban_keres])

angolul:

VLOOKUP(lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup])

Vegyük sorra, miket kell megadni:

keresési_érték: az az érték, amit egy adott táblázat első oszlopában meg kell keresnie a függvénynek
tábla: az a tábla, amelynek első oszlopában meg fogja találni a keresett értéket, és amelyből az eredményt vissza akarjuk kapni.
oszlop_szám: a kijelölt táblának azon oszlopa, amelyikből az eredményt vissza akarjuk kapni
tartományban_keres: nem kötelező argumentum, ezért van szögletes zárójelekben, de mindig töltsd ki, mert alapértelmezett értéke 1, az pedig nem minden esetben megfelelő számunkra. Ide két értéket írhatsz be: 0 vagy 1, és itt lesz eltérés a kétféle használat között.

Ha pontos egyezést keresel, például termékkódot, nevet, azonosítót kell megkeresnie a függvénynek a tábla első oszlopában, akkor ez az argumentum 0.
Ha intervallumban keresel: pl: 0-5, 6-10, 11-20 ,21-100 stb., akkor az utolsó argumentumhoz 1-et írj! Ekkor a függvény tudni fogja, hogy nem pontos egyezést keres.

FKERES függvény – pontos egyezés

F keres függvény

Nézzünk egy példát pontos egyezésre.

Adott egy tábla azonosítóval, osztállyal, névvel és irodával. A mellette lévő kis táblában a 19, 14 és 12-es azonosítókhoz szükséges kiíratni a neveket.

A függvény első argumentuma az F2-es cella, ezt kell megkeresni a táblában.

A második argumentumnál meg kell adni magát a táblát.

A harmadik argumentumnál azt kell megadni, hogy a kijelölt tábla hanyadik oszlopából szükséges eredményt visszaadni, ez a harmadik oszlop, ahol a nevek szerepelnek.

Végül az utolsó argumentum a 0, ezzel jelezzük a függvénynek, hogy pontos egyezést keresünk, tehát pontosan a 19-es kódhoz tartozó értéket adja vissza.

Ha kész, Enterrel rögzítsük és másoljuk a többi cellába.

Ha szeretnéd ezt bővebben megismerni és gyakorlópéldán keresztül önállóan is megismerni, olvasd el a Hogyan használjam az Fkeres függvényt bejegyzésünket testvéroldalunkon.

FKERES függvény – közelítőleges egyezés

Fkeres függvény

A következő példában már nem pontos egyezést keresek, hanem intervallumokban kell keresni. A jobb oldali táblában látható egy segédoszlop, amely a függvénynek nem szükséges, nekünk viszont jelzi, hogy melyik intervallum mettől meddig tart.

Fontos! A jobb oldalon lévő kis táblázatot úgy kell létrehozni, hogy az első oszlopban szerepeljenek az intervallumok alsó határai növekvő sorrendben. Tehát a 0-2 intervallum alsó határa, a 0 került az első sorba, majd a 3 és így tovább. Ráadásul ilyen sorrendben, vagyis növekvő sorrend van az oszlopon belül.

Felépítése ugyanaz, mint az előző példában:

Keresési érték az abban a sorban elért pontszám (A2-es cella)

Tábla: a kis segédtábla, amely tartalmazza az intervallumok alsó határait és az intervallumokhoz tartozó értékeléseket.

Oszlop_szám: ez a 2, mert a kijelölt tábla második oszlopából szükséges eredményt kiíratnunk a cellába, vagyis az értékeléseket.

Tartományban_keres: itt pedig megadjuk az 1-et, ezzel jelezve, hogy intervallumban szeretnénk keresni. (hiszen pontos egyezést nem is találna mindenre, csak az alsó határokra)

Ha kész, Enterrel rögzítsd és másold az alatta lévő cellákba.

Erre a típusra is találsz részletesen a Mire jó az Fkeres függvény bejegyzésünkben az excelneked.hu-n

FKERES függvény – Mire figyelj!

Az FKERES függvény nagyon hasznos, ha tudod, hogyan használd, oda kell azonban figyelni néhány dologra.

  1. Adattípusok: Annak az értéknek az adattípusa, amit keresel (F2-es cella az első példában), és annak az oszlopnak az adattípusa, amiben keresed (A oszlop az első példában), egyezzen meg. Vagy mindkettő szöveg, vagy mindkettő szám típusú adat legyen, különben az Excel nem tudja összepárosítani őket.
  2. Felesleges szóközök: Ne legyenek felesleges szóközök az adatokban, mert szintén nem ismeri fel egyezőnek az Excel. A felesleges szóközöket a KIMETSZ (TRIM) függvénnyel tudod kiszedni a szövegekből.
  3. A kijelölt tábla első oszlopa mindig az az oszlop, amelyikben a függvény meg fogja találni a keresett kifejezést. Tehát ha pl. az első feladatnál az iroda lenne az első oszlop és az azonosító a B oszlopban lenne, akkor a B oszloptól kell kezdeni a tábla kijelölését.
  4. Oszlopok sorrendje: Az előzőből következik, hogy fontos az oszlopok sorrendbe. Az első kijelölt oszloptól csak jobbra tudunk további oszlopokat kijelölni, ezért néha szükséges lehet az oszlopok sorrendjének módosítása kivágással vagy másolással.

FKERES függvény HA függvények helyett

Az FKERES függvény utóbbi módozatát használd a többszörösen egybeágyazott HA függvények helyett, ahol először vizsgálnád azt, hogy az adott érték <3, akkor Gyenge, ha <6, akkor közepes stb. Ezt inkább kerüld, helyette készíts egy segédtáblát és használd az FKERES függvényt!

Bízom benne, hogy elnyerte tetszésed az FKERES függvény és már látod is, hol tudnád hatékonyan használni a munkádban!

FKERES alternatívák

Az FKERES függvény helyett használhatod az INDEX és HOL.VAN függvény kombinációt, sok előnnyel jár az FKERES-hez képest. Erről írtam is egy részletes összehasonlítást az INDEX(HOL.VAN) és FKERES összehasonlítás bejegyzésünkben.

További lehetőség 2019 végétől az XKERES függvény ( angolul XLOOKUP függvény), amelyről videós ismertetőt találsz az XLOOKUP függvény bejegyzésben.