Ebben a blogbejegyzésben az egyik legismertebb függvénnyel fogsz megismerkedni, amelyet szinte biztosan használtál már Te is, ez pedig nem más, mint a SZUM függvény.

Excel SZUM függvény felépítése

A SUM függvény (angolul SUM függvény) az alábbi szintaktika szerint épül fel a függvényünk:

=SZUM(szám1;[szám2];..)

A szám1 argumentum megadása kötelező, a többi opcionális, tartalmuk lehet:

  • szám
  • cellahivatkozás

A feladatban használt fájlt innen töltheted le: Excel SZUM függvény feladat

Online Excel tanfolyam

Excel SZUM függvény használata

Az alábbi példában egy gyártóüzem karbantartási naplóját látod 2020. március és április hónapban, napokra és azon belül órákra lebontva. Számoljuk ki az Összesen mezőben, hogy adott hónapban mennyi volt az összes karbantartással töltött óra.

Excel SZUM függvény

A D19-es cellába hívjuk be a SZUM függvényt, egyenlőségjel után kezdd el beírni a nevet, majd válaszd ki a listából bal egérgombbal dupla kattintva, vagy a TAB billentyűt megnyomva, vagy csak nyisd ki a zárójelet. Ezek után jelöld ki a D6:D16 tartományt.

Excel szum függvény használata

A fenti képen láthatod, hogy a Szám1 argumentum értéke jelen esetben egy tartomány, ami D6 cellától D16 celláig terjed. A tartomány kijelölésével leegyszerűsítheted a függvényt, de ez csak akkor érvényes, ha a tartomány összes mezőjével számolni szeretnél. Ugye mondanom sem kell, hogy az =D6+D6+D7+…+D16 képlettel is ugyanazt a végeredményt kapnád, viszont a SZUM függvénnyel nem csak időt spórolsz, de csökkented annak az esélyét is, hogy kihagysz egy mezőt a felsorolásból és így hibás eredményt kapsz.

Ugyanúgy a SZUM függvényt alkalmazva a másik hónapra is kiszámoljuk az összesített órák számát és az alábbi eredményt kapjuk.

Excel szum függvény kezdőknek

Excel SZUM függvény használata – két tartomány

Ha szeretnénk a két hónap összesített óraszámát látni, akkor kétféle módon is ki tudjuk számolni a SZUM függvény segítségével.

Ez első esetben a legegyszerűbb módon összeadjuk a két Összesen mező értékét, vagyis

=SZUM(D19; J19)

Ezt megteheted a cellába írva, az argumentumokat pontosvesszővel elválasztva, vagy, ha jobban szereted használni a függvényargumentumok ablakot, akkor abban rögzítve. Azt úgy tudod előhívni, hogy beírod a cellába =SZUM(, majd a szerkesztőlécen található fx gombra kattintasz. Az első argumentumnál hivatkozod a D18-as cellát, a másodiknál a J18-as cellát.

SZUM függvény Excelben

A második esetben a két hónap óraszámait fogjuk két külön tartományként összeadni, mégpedig a következő módon.

Excel SZUM függvény példa
Excel szum függvény két tartomány

Amint a fenti képen is látod, a kékkel jelölt tartományban a márciusi órák, a pirossal jelölt tartományban az áprilisi órák adódnak össze. Ez a képletünkben úgy néz ki, hogy a két tartományt a Szám1 és Szám2 argumentumokba tesszük, ezért láthatod a sárga cellában a képletben pontosvesszővel elválasztva.

Excel SZUM függvény másik munkalapról

Előfordulhat olyan eset is, amikor olyan értékeket szeretnél összeadni, amelyek nem egy munkalapon vagy munkafüzetben találhatóak. A következő példában adjuk össze az előző év márciusára vonatkozó karbantartási munkálatok óraszámait, de azok külön munkalapon szerepelnek.

Írd be a SZUM függvényt a cellába, hivatkozd be az ezen a munkalapon lévő cellát, majd a második argumentum megadásához kattints át a 2019-es munkalapra és ott jelöld ki a 2019-es összesített adatot tartalmazó cellát (D18). Ha kész, ne kattints vissza a 2020-as munkalapra, hanem csak zárd be az OK gombra kattintva vagy Enter használatával.

Excel szum függvény két munkalapról
Excel szum függvény példa

Ahogy a szerkesztőlécen is látod, a függvényben az alábbi módon szerepel a másik munkalap Összesen cellája:

=SZUM(D19;’2019’!D18)

Ez azt jelenti, hogy ugyanazon munkalap D19-es celláját veszi, majd második argumentumként a 2019 nevű munkalap D18-as celláját. A ! amunkalapra utal, a munkalapok neve mögött szerepel a hivatkozásokban.

A végeredmény pedig a következő.

SZUM függvény Excel

Innen is behívhatod az adott függvényt a cellába, csak kattints a megfelelőre.

Excel SZUM függvény – AutoSzum használata

Van egy olyan funkció is az Excelben, amivel még gyorsabban össze tudod adni egy tartomány értékeit, ám ehhez nem árt ismerned a működési elvét.

Az AutoSzum gombot a legkönnyebben a Kezdőlap (Home) jobb oldalán érheted el.

Excel szum függvény autoszum

Próbáljuk meg most ennek a segítségével összeadni a márciusi óraszámokat.

autoszum Excel

Az Összesen cella mellett állva, a gombra kattintva látható, hogy a program felismerte, hogy az adott mező felett értékek szerepelnek és az első értéktől, amit talált, addig a celláig, ahol a függvény szerepel, kijelölte az egész tartományt. Ez azért fontos, mert amennyiben nem az összeadandó tartományunk alatt, (horizontális felsorolás esetén tőle jobbra) használjuk a funkciót, akkor a program nem ajánlja fel ezt nekünk automatikusan. Természetesen a kijelölésen magunk is módosíthatunk, mielőtt elfogadjuk a számítást, ahogy ezt most is meg kell tennünk, hiszen a 17-es és 18-as sorban nincsenek értékek, ezt nem szeretném belevenni. A D6:D18 tartományt módosíts úgy, hogy a 18-at átírod 16-ra és Enterrel rögzíted.

Ha olyan cellában állva használjuk a funkciót, ahol közvetlenül felette, vagy tőle balra nem talál számot, akkor nem kínál fel nekünk automatikusan egyetlen lehetőséget sem.

Excel autoszum

Amint láttad, egy olyan egyszerű függvényt, mint a SZUM függvényt is többféle variációban használhatsz, ezzel jelentős időt megspórolva a munkád során.

Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is.

Excel függvények használata – további példák

Ha szeretnél még többet megtudni az Excel függvények használatáról, olvasd el bejegyzésünket: Excel függvények használata kezdőknek

További példákat és bemutatót találsz az Excel függvények használata, hol kezdjem bejegyzésünkben az excelneked.hu-n