Egyik leggyakoribb függvény az Excel HA függvény. Lehet, hogy már használtad, de ha nem, nézzük meg az elejétől leírással és példákkal!

Excel HA függvény felépítése

A HA függvény (angolul IF függvény) argumentumai az alábbiak alapján tevődnek össze:

=HA(logikai_vizsgálat;[érték_ha_igaz];[érték_ha_hamis])

  • logikai_vizsgálat: a vizsgálandó érték vagy kifejezés
  • érték_ha_igaz: amennyiben a logikai vizsgálat igaz, vagyis a feltétel teljesül, az alábbi értéket adja vissza
    • ha nincs megadva érték, akkor IGAZ eredményt kapunk
  • érték_ha_hamis: amennyiben a logikai vizsgálat hamis, vagyis a feltétel nem teljesül, az alábbi értéket adja vissza
    • ha nincs megadva érték, akkor HAMIS eredményt kapunk

Amennyiben több lépésben van szükséged logikai vizsgálatra, úgy több, de legfeljebb hét HA függvényt ágyazhatsz egymásba.

A feladatban használt fájlt innen letöltheted: Excel HA függvény feladat

Online Excel tanfolyam

Excel HA függvény használata

Adott az alábbi táblázat, amelyben egy tanácsadó vállalkozás oktatási beosztását láthatod. A feladatunk első körben az, hogy meghatározzuk a csoportok számát. Ezt úgy fogjuk megvizsgálni, hogy amennyiben a létszám meghaladja a 8 főt, úgy már 2 csoportra kell bontani az oktatást.

Excel ha függvény

Az F4-as cellába írd be a HA függvényt, majd a zárójel kinyitása után kattints a szerkesztőlécen található fx gombra, megjelennek a függvényargumentumok.
a függvényünknél a Logikai_vizsgálat az, hogy a létszám, jelen esetben D3-as cella, nagyobb -e, mint 8. Ezután az Érték_ha_igaz mezőbe a 2-t írj be, ugyanis amennyiben a feltétel igaz, úgy 2 csoporttal számolunk, majd az Érték_ha_hamis mezőbe az 1-et írd be, ami abban az esetben érvényes, ha a csoport létszáma 8, vagy annál kevesebb.

Excel HA függvény argumentumok

Ugyanez a vizsgálat cellán belül megírva így néz ki:

Excel HA függvény példa

Ha kész, nyomj Entert, vagy zárd be az KÉSZ gombbal, és másold le az eredményt a többi cellába.

Excel ha függvény eredmény

Excel HA függvény – második példa

A következő oszlopban azt fogjuk megvizsgálni, hogy adott csoport tagjai vizsgáznak -e, ha igen, akkor azokat X-szel jelöljük, ha nem, akkor maradjon üres a cella. Vizsgázni csak a kezdő csoport tagjainak kell. Mivel itt a logikai vizsgálat során már szöveges értéket fogunk vizsgálni, vagyis azt, hogy az E oszlopban Kezdő kifejezés szerepel -e, ezért a feltételt idézőjelek közé kell tennünk.

Excel HA függvény példa

Tekintsük át alaposabban a függvényünket.

=HA(E4=”Kezdő”;”X”;””) -> Ahogyan fentebb szó volt róla, mivel szöveges kifejezést vizsgálunk, ezért azt idézőjelek közé tesszük. A kis- és nagybetűkre nem érzékeny.

=HA(E4=”Kezdő”;”X”;””) -> Ha szöveges értéket szeretnél igaz, vagy hamis esetén kiíratni, akkor azokat szintén idézőjelek közé kell tenned. Jelen esetben, ha az adott csoport vizsgázik, vagyis a feltétel igaz, akkor azokat egy X-szel jelöljük.

=HA(E4=”Kezdő”;”X”;””) -> Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha üres mezőt szeretnének kiíratni valamely feltétel teljesülésekor, akkor az Érték_ha_igaz, illetve Érték_ha_hamis mezőket üresen hagyják. Ez esetben azonban nem üres, hanem IGAZ vagy HAMIS kifejezést fogunk kapni. Amennyiben üres cellát szeretnénk kiíratni akkor két idézőjelet kell egymás mellé tegyünk.

Enterrel rögzítsd a fentieket és másold le a többi cellára, majd nézzük meg, amit az előző pontban írtam.

Hogy ezt ki tudjuk próbálni, az első sorban a hamis értéket üresen hagyjuk. Módosítsd a G4-es cella tartalmát, kattints rá és az utolsó argumentumot töröld (a pontosvesszőt is), majd Enterrel rögzítsd.

Excel ha függvény példa 2

Az eredmény:

Excel HA függvény eredmény

Nagyon jól szemlélteti a példánk, hogyha az Érték_ha_hamis argumentumot üresen hagyod, HAMIS látható. Ctrl + Z billentyűkombinációval vond vissza az előző műveletet, ki is javul a függvény.

Excel HA függvény – függvények egymásba ágyazása

Az utolsó oszlopban megnézzük azt az esetet, amikor egymásba ágyazott HA függvényeket kell alkalmazzunk, mert egy feltétel kevés a vizsgálathoz. Esetünkben egy vállalat akkor jogosult 10% kedvezményre, ha a csoport létszáma meghaladja az 5 főt és haladó oktatást kérnek. Ha jogosult a kedvezményre, akkor írassuk ki a „Kedvezményes” szót. Vágjunk is bele

A H4-es cellába hívd be a HA függvényt és vizsgáljuk meg, hogy a D4-es cellában a csoport létszáma nagyobb -e, mint 5. Mivel nekünk arra is szükségünk van, hogy ha ez a feltétel igaz, akkor az E3-as cellában megvizsgáljuk azt, hogy a témakör haladó -e, ezért az Érték_ha_igaz mezőbe írd be a következő HA függvényt és nyisd ki a zárójelet: HA(

Excel ha függvény egymásba ágyazás

Ha még nem tudod fejből a függvényt felírni, akkor kattints az egérrel a szerkesztőlécen a második HA függvényre, ezáltal a függvényargumentumok ablakban már az újabb HA függvény fog megjelenni. Töltsd ki ennek is az argumentumait.

Excel ha függvények egymásba ágyazása

A szerkesztőlécen láthatod, hogy a függvény egymásba ágyazva jelenik meg, de nagyon fontos, hogy mielőtt befejeznénk, a szerkesztőlécen kattintsunk az első függvény nevére, mert az első HA függvénynél az Érték_ha_hamis mezőnk még üres, így a függvény HAMIS szót írna a cellába az üres cella helyett. Ide tehát két idézőjelet kell tennünk, ha azt szeretnénk, hogy üresen maradjon.

Excel ha függvény feladat

Ezt pótolva és a függvényt lefelé másolva az alábbi eredményt kell kapnod.

Excel ha függvény eredménye

Excel HA függvény – további példák

Ha kettőnél több HA függvény szeretnél egybeágyazni, használd inkább az FKERES, vagy más keresőfüggvény. Ehhez olvasd el a HA (IF) függvény – függvények egymásba ágyazása bejegyzésünket.

Ha tetszett, kérlek, oszd meg másokkal is.

További példákat és bemutatót találsz az Excel függvények használata, hol kezdjem bejegyzésünkben az excelneked.hu-n